Mobirise Web Builder

OM MEG

Litt om min bakgrunn, og min interesse for webdesign

SILJE + DATA = SANT

Jeg  heter da altså Silje, bor på Østre Toten sammen med min kjære samboer og mine to barn. Her har jeg bodd siden 2007, og vi har etablert oss godt her på landet.

Min interesse for teknologi startet allerede i barndommen. Den gangen var det ikke vanlig at alle hadde hver sin datamaskin. Faktisk var det kun de som hadde veldig god råd, eller virkelig trengte en datamaskin som hadde en i huset. Derfor ble jeg utrolig fascinert av denne duppedingsen første gangen vi fikk det i hus. Man kunne spille på den og alt!

Fascinasjonen vokste seg enda større da det O store Internett kom på markedet for hvermansen. Vi fikk riktignok ikke Internett før jeg var tenåring, men innen den tid hadde jeg rukket å gjøre meg godt kjent med PC-en vår. Plutselig kunne man chatte med folk fra hele verden, og til og med spille sammen med de! Det var jo nesten ikke til å tro. Internett var kanskje ikke det man i dag ser på som brukervennlig, men det gikk til sitt bruk.


Mens alle andre barn og ungdom var ute og lekte, satt altså jeg ved PC-en og gjorde alt mulig rart. Favoritten var vel å tegne i Paint, eller å spille Sims, om jeg husker rett.


Tiden gikk, jeg begynte på videregående, og gikk det som den gang het Tegning, Form og Farge. Jeg har alltid vært en kreativ person, og jeg liker å tenke at jeg har en form for estetisk sans. Etter videregående, var jeg usikker på hva jeg ville bli, så jeg skaffet meg en liten jobb og slo meg til ro med det. Jeg fikk mitt første barn, og det var her min interesse for webkoding startet. Som så mange andre, startet jeg en blogg. Men jeg ble aldri fornøyd med hvordan bloggen så ut. Så jeg begynte å tyde kodene, og lærte meg det etter hvert ganske godt. Såpass godt at andre ville at jeg skulle fikse deres bloggdesign også.


Det gikk ganske mye tid på dette, men jeg fant endelig min store interesse: å kunne forme nettsider akkurat slik jeg ville. Etter at jeg fikk mitt andre barn, og hun begynte i barnehagen, ble lysten på å lære meg dette større og større. Jeg tok sjansen på å søke på den lokale høgskolen, som hadde linjen jeg tenkte kunne passe for meg. Og jeg kom inn! Selv om jeg er eldgammel! Denne høgskolen fikk på samme tid status som universitet, og er nå kjent som NTNU Campus Gjøvik.


Så nå tar jeg altså en bachelor i webutvikling, skal være ferdig utdannet våren 2018. Da skal jeg kunne både koding og programmering, og noe som er veldig undervurdert: brukeropplevelse. Eller UX (user experience), som det også kalles.


Hva er design?

Når man hører ordet design, er det mange som tenker at det er hvordan et produkt ser ut. Det er jo dette som er brukerens sluttopplevelse. Så har man sin egen mening om hva som er fint og stygt. Men et design er så mye mer enn det. Det man ser er bare en liten del av hva et design er. I et design, finner man mange design.


Jeg kan ta en nettside som eksempel.. Den bygger seg på en datamaskin sitt design (uten at jeg skal gå nærmere inn på det). Videre bruker man gjerne program til programmeringen, så disse programmene må også være designet slik at de er brukervennlige. Så kommer strukturen i kodingen, den må også være riktig og forståelig. Her ser man store forskjeller på god og dårlig kode, eller hvordan de er designet.


Videre må man tenke på brukerene av nettsiden, og hvordan man vil ha oppsettet på nettsiden. Og den grafiske delen, ikke minst. Det skal være enkelt å bruke en nettside. Men bak denne "enkelheten" ligger det masse jobb. Brukertesting, programmering og den grafiske delen har mye å si. Så det designet brukeren ser til slutt, inneholder mange design, som tidligere nevnt. Det er også derfor en nettside er ganske dyr å produsere.


Dette gjelder jo ikke bare nettside, det gjelder alt. Det sies at et godt design er et design man ikke legger merke til. For å ta en nettisde som eksempel igjen, kan du tenke deg at du går inn på en nettside, og skal gjøre en bestemt ting, som å betale en regning på nettbanken. Men om man ikke får det til, blir man kanskje irritert, og man kan til og med føle seg dum. Men man er IKKE dum! Det er et eksempel på dårlig design! Har man motsatt opplevelse, altså at man går inn på nettbanken og får betalt regningen med en gang, så tenker man ikke mer over det, og går videre med hverdagen sin. Dette er et eksempel på godt design.


Det er dette vi webutviklere streber etter at du som bruker skal oppleve: å ikke bli avbrutt i hverdagen din.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE